09 September 2011

Στο σφυρί τα κοσμήματα της Ελίζαμπεθ Τέiιλορ

Σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη ο θησαυρός της σταρ


Τα βιολετιά μάτια της, οι έρωτές της, οι γάμοι της και - κυρίως - τα κοσμήματά της θα μείνουν για πάντα στην ιστορία. Η πιο διάσημη κινηματογραφική Κλεοπάτρα όλων των εποχών, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, είχε καταφέρει να έχει μία από τις ακριβότερες συλλογές κοσμημάτων, συμπεριλαμβανομένου και ενός διαμαντένιου δαχτυλιδιού 33,10 καρατίων. Και όχι μόνο.
Στη συλλογή της είχε και το διάσημο μαργαριτάρι La Pelegrina, δώρο του μεγάλου της έρωτα (και ενός από τους επτά συζύγους της) Ρίτσαρντ Μπάρτον, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο συμμετρικά μαργαριτάρια του κόσμου, το οποίο της έκανε δώρο το 1969 την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
Κάποτε το σπάνιο μαργαριτάρι κοσμούσε το στέμμα του βασιλιά της Ισπανίας, αργότερα πέρασε στα χέρια της Ιωσηφίνας Βοναπάρτη και στον Ναπολέοντα Γ'. Οταν έφτασε σε δημοπρασία της Νέας Υόρκης, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον έσπευσε να το αποκτήσει έναντι 37.000 δολαρίων, κατατροπώνοντας έναν αντίπαλο, που εκπροσωπούσε τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας.
Oλη η συλλογή των θρυλικών κοσμημάτων της Ελίζαμπεθ Τέιλορ βρίσκεται σήμερα στα συρτάρια του διάσημου οίκου δημοπρασιών Κρίστις. Και η τιμή με την οποία θα βγει στο σφυρί έχει υπολογιστεί στα 30 εκατομμύρια δολάρια.
Ογδόντα από τα πιο εμβληματικά θα εκποιηθούν στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της 13ης Δεκεμβρίου, ενώ την επόμενη ημέρα θα βγουν στο σφυρί 189 πολύτιμοι λίθοι που της ανήκαν: ρουμπίνια, διαμάντια, σμαράγδια και ζαφείρια σε μοναδικά σχέδια. Κάπου 500 κομμάτια από τα κοστούμια και τα φορέματά της και τα φθηνότερα κοσμήματα θα εκποιηθούν μέσω Διαδικτύου (ο οίκος Κρίστις δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα).
«Πρόκειται για τα πιο ακριβά της κοσμήματα, τα πιο μεγάλα δώρα από τους έρωτές της, τον Μάικ Τοντ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον», διευκρίνισε ειδικός του διεθνούς οίκου δημοπρασιών. Κοσμήματα που συνδέονται με πολύ ιδιαίτερες και αγαπημένες της στιγμές, σπάνια κομμάτια από τον οίκο Bulgari της Ρώμης, τον Cartier της Νέας Υόρκης και από δημοπρασίες.
«Ποτέ μου δεν είδα τα κοσμήματά μου σαν τρόπαια», έγραφε η Λιζ Τέιλορ στην αυτοβιογραφία της «My love affair with jewelry» («Ο έρωτάς μου με τα κοσμήματα»), που κυκλοφόρησε το 2002. «Είμαι εδώ για να τα φροντίζω και να τα αγαπάω. Οταν πεθάνω, εύχομαι να πάνε σε καλά χέρια».
Χ.Π.ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2011 στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Golden Deal