23 March 2012

Τα 3 κορυφαία κοσμήματα του κόσμου

Η λέξη ‘κόσμημα’ είναι τουλάχιστον ανεπαρκής όταν αναφερόμαστε σε ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι που ξεπερνά σε κόστος τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Και γιατί να κοστίζει τόσο; Η αλήθεια είναι ότι κανένας πολύτιμος λίθος δεν δημιουργείται όμοια με κάποιον άλλο. Κάθε διαμάντι, λοιπόν, είναι μοναδικό. Και η μοναδικότητα αυτή είναι που το κάνει περιζήτητο, συχνά αυτοσκοπό των μανιακών συλλεκτών πολύτιμων πετραδιών. Και οποιοσδήποτε συλλέκτης θα πλήρωνε για το πάθος του όσο-όσο.


Ο John King (ειδικός στους πολύτιμους λίθους, καθηγητής του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Αμερικής), λέει ότι τα τέσσερα C: carat, clarity, color, cut (= καράτι, διαύγεια, χρώμα, κοπή) αποτελούν τα βασικότερα κριτήρια κατά εκτίμηση ενός κοσμήματος. Ωστόσο, είναι ο μοναδικός συνδυασμός και των τεσσάρων αυτών κριτηρίων -π.χ. ένα φυσικό μπλε διαμάντι ή ένα τεράστιο σμαράγδι- που εκτινάσσουν την τιμή ενός κοσμήματος. Και αυτός ακριβώς ο σπάνιος συνδυασμός δικαιολογεί το ότι ένα βαθυκόκκινο ρουμπίνι μπορεί να ξεπεράσει σε κόστος ένα απλό λευκό διαμάντι, παρόλο που τα διαμάντια είναι λιγότερα.

Η τοποθεσία παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, αφού σε διαφορετικές χώρες οι καταναλωτές μπορεί να έχουν άλλα κριτήρια για την ποιότητα, άρα και το κόστος, ενός πολύτιμου λίθου. Οι Αμερικάνοι, για παράδειγμα, ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διαύγεια και την κοπή, οι Γάλλοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο χρώμα. Σύμφωνα με τον αμερικανό κοσμηματοπώλη Benjamin Hackman, της Intercolor USA, είναι πολλοί αυτοί που θα προτιμούσαν να επενδύσουν σε ένα σπάνιο ροζ διαμάντι, παρά σε ένα διαυγέστατο λευκό. Άλλοι ψάχνουν απλά για το αυθεντικό, αυτό που χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί, κι ας μην στολίζεται από την πλέον πολύτιμη πέτρα.

Όταν πρόκειται για θέματα γούστου, η τελική απόφαση είναι καθαρά υποκειμενική. Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να επιλέξετε εσείς οι ίδιοι ποιο από τα παρακάτω κοσμήματα σας γοητεύει περισσότερο και, αν είστε τυχεροί, να το αποκτήσετε:

1. Chopard – Δαχτυλίδι με μπλε διαμάντι

Αξία: 11,017 εκατομ. ευρώ

Τα μπλε διαμάντια είναι από τα σπανιότερα των φυσικών, έγχρωμων πετραδιών. Αυτός είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο οβάλ διαμαντένιο δαχτυλίδι, με τους τριγωνικούς διαμαντένιους βραχίονες και την επιδιαμαντωμένη στεφάνη από λευκόχρυσο 18 καρατίων, κοστίζει όσο όχι μία αλλά πολλές περιουσίες. Αποτελεί σίγουρα μία πολύτιμη, μοναδική εναλλακτική στο τυπικό δαχτυλίδι αρραβώνων. Ποια γυναίκα θα μπορούσε να αρνηθεί μετά από αυτό;

2. Garrard – Η καρδιά του Βασιλείου των Ρουμπινιών

Αξία: 9,5 εκατομ. ευρώ

Αυτό το βιρμανικό ρουμπίνι σε σχήμα καρδιάς, των 40.63 καρατίων, δεμένο σε ένα διαμαντένιο περιδέραιο 155 καρατίων, αποτελεί το σπουδαιότερο απόκτημα της αγγλικής συλλογής κοσμημάτων Garrard. Για όσους μάλιστα νιώθουν ότι κυλά βασιλικό αίμα στις φλέβες τους, το διαμαντένιο αυτό περιδέραιο μπορεί εύκολα να μετατραπεί και σε τιάρα. Η πέτρα, μάλιστα, συνοδεύεται από δύο εγγυήσεις ανεξάρτητων ελβετικών εργαστηρίων που επιβεβαιώνουν την σπανιότητά της. Θέλετε πραγματικά να την κάνετε να νιώσει σαν βασίλισσα; Μόλις βρήκατε τον τρόπο.

3. Neil Lane – Διαμαντένιο περιδέραιο
Αξία: 2,7 εκατομ. ευρώ

Ο οίκος Neil Lane, με έδρα το Λος Άντζελες, δανείζει, μεταξύ άλλων, κοσμήματα σε πολλούς από τους κορυφαίους star για την βραδιά των Όσκαρ. Κρίνοντας από την ασύγκριτη ομορφιά του, αυτό το διαμαντένιο περιδέραιο των 140 καρατίων, και ένα από τα ακριβότερα κομμάτια της συλλογής Lane, έρχεται σίγουρα τρίτο στη λίστα των σπουδαιότερων κοσμημάτων του κόσμου. Δεμένο με πλατίνα, αποτελείται από έξι σειρές διαμαντιών, των οποίων η κοπή περιλαμβάνει σχήμα από αχλάδι, μαξιλάρι και δάκρυ. Το δάκρυ ειδικά για όσους θέλουν τόσο πολύ αλλά αδυνατούν να το αποκτήσουν.

www.in2life.gr

Golden Deal