13 July 2011

Ότι γυαλίζει είνα κέρδος

Ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά, ήταν το σλόγκαν της παλιάς διαφήμισης. Και δεν είχε άδικο. Μόνο που στις μέρες μας μας φέρνει πιο κοντά στα κέρδη.

Μην πανικοβληθείς βέβαια και ρευστοποιήσεις ότι έχεις και δεν έχεις για να αγοράσεις λίρες και ράβδους! Θέλει προσοχή, οργάνωση και προπάντων υπομονή. Ο χρυσός δεν είναι εύκολο παιχνίδι. Είναι επένδυση που κινείται στην ίδια κατηγορία με τα ακίνητα. Θέλει υπομονή και δεν ρευστοποιείται πάντα εύκολα.

Για την αποθήκευση ολόκληρης της ποσότητας χρυσού που υπάρχει στη γη, δε χρειάζονται παραπάνω από 8.000 κυβικά μέτρα. Ένας κύβος με άλλα λόγια, με ακμή 20 μέτρων σε κάθε πλευρά. Για τη μεταφορά του βασιλιά των μετάλλων θα αρκούσε ένα σύγχρονο δεξαμενόπλοιο, αν και το πλοίο θα βούλιαζε, εξ αιτίας της μεγάλης πυκνότητάς του. Αρκετά όμως με τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

Αν υποθέσουμε ότι στα απόνερα της καταστροφής του ελληνικού χρηματιστηρίου, κάπου στο 2001, είχες αγοράσει χρυσές λίρες, θα είχες δώσει κοντά στα 70 ευρώ για κάθε μία. Σήμερα για το ίδιο νόμισμα θα δώσεις 176 ευρώ! Αντίστοιχες είναι και οι τιμές πώλησης. Όχι κι’ άσχημα…

Δες το ως επένδυση ασφαλείας και όχι ως μέσο για να δημιουργήσεις άμεσο κέρδος. Οι απλοί άνθρωποι αγοράζουν λίρες για …να μπορέσουν να ξεφύγουν από τον πανικό «λαδώνοντας» αν γίνει πόλεμος. Οι πλούσιοι αγοράζουν χρυσές ράβδους για να τις κρύψουν σε τραπεζικές θυρίδες για παρεμφερείς λόγους. Με τον χρυσό δεν θα πας για ψώνια. Τουλάχιστον ελπίζω πως όχι. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή κι ας τα δούμε όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται.

Στα πολύ απλά πρώτα. Χρυσές λίρες αγοράζεις επισήμως από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω των ειδικών γκισέ στο υπόγειο των κεντρικών γραφείων στην Πανεπιστημίου. Η τιμή της λίρας ακολουθεί με ακρίβεια τη διακύμανση του χρυσού στις διεθνείς αγορές. Μπορείς φυσικά να τις βρεις και αλλού αλλά θέλει προσοχή. Κυκλοφορούν και πλαστές και λειψές, ελλιποβαρείς δηλαδή. Εκτός και αν έχεις άνθρωπο απολύτου εμπιστοσύνης στον τομέα των κοσμημάτων, δεν θα μπορέσεις να ελέγξεις σωστά τις λίρες που θα σου προτείνει ένας ιδιώτης. Τώρα αν έχεις και θέλεις να πουλήσεις είναι άλλο θέμα.

Στο επενδυτικό κομμάτι, σου είπα πριν ότι οι λίρες και ο χρυσός γενικότερα δεν είναι τα πιο εύκολα «εμπορεύματα» για να ξεφορτωθείς –εξαιρείτε η τρέχουσα περίοδος που όλοι αγοράζουν χρυσό γιατί φοβούνται το μετρητό.
Υπάρχουν όμως άλλα προϊόντα που διαπραγματεύονται το χρυσό με τα μετρητά σου. Η τράπεζά σου θα σε ενημερώσει ότι υπάρχουν «αμοιβαία κεφάλαια χρυσού» με αποδόσεις που κινούνται γενικώς ανοδικά αλλά σίγουρα δεν είναι εγγυημένες. Οι εταιρείες προτείνουν ως ελάχιστο χρόνο επένδυσης σε χρυσό τα πέντε χρόνια.

Για τους πιο προχωρημένους: Το να αγοράσεις χρυσές λίρες ή ράβδους είναι μια σχετικά ασφαλής επιλογή. Εκτός όμως από την αγορά εμπορεύματος, υπάρχουν και οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού, με τις οποίες μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση με την μετοχή τους, συνδυαστικά με την τιμή του μετάλλου. Ωστόσο εκεί οι πιθανότητες εγκλωβισμού αυξάνονται - και φυσικά υπάρχει πλέον το καθαρά χρηματιστηριακό ρίσκο από την αυξομοίωση της τιμής της μετοχής.

Από την άλλη, εκείνοι που ασχολούνται σχολαστικά και επισταμένα με το άθλημα, ψάχνουν ακόμα και τις μικρές λεπτομέρειες. Όλες οι λίρες δεν είναι ίδιες. Υπάρχουν χρονολογίες που η αξία τους είναι πολλαπλάσια μιας κοινής. Χαρακτηριστικά όπως χώρα προέλευσης, έτος, χυτήριο, παίζουν ρόλο.

Σε απλά Ελληνικά λοιπόν: Ο χρυσός για έναν ιδιώτη με μικρή αποταμίευση ισοδυναμεί με ένα χωράφι στη μέση του πουθενά. Το αγοράζεις για να μην καταναλώσεις τα ίδια χρήματα σε τηλεοράσεις, αυτοκίνητο και gadget. Και το αφήνεις για αργότερα. Overall πάντως, η απόδοση είναι εγγυημένη.


Από: Χρήστος Δασκαλόπουλος

Golden Deal