18 July 2011

Οι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι


Η διάκριση

Οι λίθοι (Gems) διακρίνονται σε πολύτιμους και ημιπολύτιμους. Στους πολύτιμους λίθους περιλαμβάνονται το διαμάντι, το ζαφείρι, το ρουμπίνι και το σμαράγδι, ενώ στους ημιπολύτιμους ο αμέθυστος, η άκουμαρίνα, ο σπινέλιος, ο τουρμαλίνης, το τοπάζι, το κίτρο, ο τανζανίτης, η γρανάδα, το ζιργκόν και πολλοί άλλοι.
Οι λίθοι κατηγοριοποιούνται σε διάφορες κατηγορίες, ποικιλίες και ομάδες. Είναι περιζήτητοι για τα λαμπερά και μοναδικά τους χρώματα αλλά κυρίως για τη σπανιότητα ανεύρεσης τους.
Οι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι κατηγοροιοποιούνται ανάλογα με τη σκληρότητά τους στη σκάλα του Mohs, μία κλίμακα που κατατάσσει τα ορυκτά βάση της σκληρότητας τους, από 1 που τοποθετείται το γνωστό μας ταλκ έως και 10 που κατατάσσεται το σκληρότερο ορυκτό, το διαμάντι.


Το Σμαράγδι (Emerald)

Η λέξη σμαράγδι προέρχεται από την ελληνική Σμάραγδος. Οι πηγές εξόρυξης του σμαραγδιού είναι το Αφγανιστάν, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η κολομβία, η Μαδαγαρχάρη, το Πακιστάν και η Ζάμπια.
Τα σμαράγδια είναι οι πιο δύσκολοι στην κοπή λίθοι εξαιτίας των πολλών εγκλίσεων που φέρουν. Το σμαράγδι ανήκει στην ομάδα του βηρυλλίου, έχει σκληρότητα ση σκάλα του Mohs 7,5 έως 8 και τα χρώματα που μπορεί να πάρει είναι από το λαχανί έως και σκούρο πράσινο. Ο χημικός του τύπος είναι: Al2Be3[Si6O18].

Το Ρουμπίνι (Ruby)

Η λέξη ρουμπίνι προέρχεται από το λατινικό Ruby που σημαίνει κόκκινος. Οι πηγές εξόρυξης του ρουμπινιού είναι το Αφγανιστάν, η Μαδαγαρχάρη, η ΣριΛάνκα και η Ταυλάνδη.
Το χαρακτηριστικό του ρουμπινιού είναι το βαθύ κόκκινο χρώμα του. Το ρουμπίνι αναφέρεται πολύ συχνά στη Βίβλο σαν η πιο πολύτιμη από όλες τις πέτρες. Το ρουμπίνι είναι επίσης γνωστό και σαν η πέτρα των βασιλιάδων.
Το ρουμπίνι ανήκει στην ομάδα του κορούνδιου, με σκληρότητα στη σκάλα του Mohs που φτάνει το 9 και δημιουργείται από υψηλές πιέσης και θερμοκρασίες σε ασβεστολιθικά πετρώματα. Ο χημικός του τύπος είναι: BeAl2O3.



Το Ζαφείρι (Sapphire)

Η λέξη ζαφείρι προέρχεται από την ελληνική Ζάφειρος. Οι πηγές εξόρυξης του ζαφειριού είναι η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Μαδαγαρχάρη, η ΣριΛάνκα, η Τανζανία, η ΤαΥλάνδη και οι Η.Π.Α.
Τα καλύτερα ζαφείρια θεωρείται ότι προέρχονται από τα ορυχεία του Κασμίρ της Ινδίας, λόγω του έντονου και λαμπερού τους μπλε χρώματος, αλλά δυστυχώς τον προηγούμενο αιώνα τα αποθέματα των ορυχείων της περιοχής εξαντλήθηκαν.
Το ζαφείρι ανήκει στην ομάδα του κορούνδιου, με σκληρότητα στη σκάλα του Mohs που φτάνει το 9 και δημιουργείται από υψηλές πιέσης και θερμοκρασίες σε ασβεστολιθικά πετρώματα. Ο χημικός του τύπος είναι: BeAl2O3.

by www.kosmima.gr

Brought to you by Golden Deal