31 October 2011

Θησαυρός αμύθητης αξίας στην Ινδία

Θησαυρός αμύθητης αξίας βρέθηκε σε ινδουιστικό ναό στην Ινδία

Οι κρύπτες του ναού παρέμεναν κλειστές για αιώνες

Ένας θησαυρός από χρυσά και ασημένια κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και χρυσά νομίσματα, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρέθηκε στα θεμέλια ινδουιστικού ναού στη νότια Ινδία, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αξία του θησαυρού ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια ρουπίες (7,7 δισεκατομμύρια ευρώ), είπε ο υπουργός του κρατιδίου Κεράλα, Κ.Τζαγιακουμάρ.

Η ακριβής αξία του ωστόσο θα γίνει γνωστή αφού προηγουμένως τα αντικείμενα εξεταστούν από την υπηρεσία αρχαιοτήτων.

Ο θησαυρός βρέθηκε σε τουλάχιστον πέντε υπόγειες κρύπτες του ναού Σρι Παντμαναμπασουάμι που είναι πασίγνωστος στην Ινδία για τα γλυπτά του.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στο θεό Βισνού και χτίστηκε πριν από πολλούς αιώνες από το βασιλιά του Τράβανκορ. Τα τάματα και οι προσφορές των πιστών φυλάσσονταν στις υπόγειες αίθουσες.

«Δεν έχουμε ανοίξει ακόμη μια μυστική αίθουσα που παραμένει κλειστή εδώ και τουλάχιστον 140 χρόνια», εξήγησε ο Τζαγιακουμάρ.

Από το 1947, αφότου η Ινδία απέκτησε την ανεξαρτησία της, ο ναός ελέγχεται από ίδρυμα που έχουν συστήσει οι απόγονοι της βασιλικής οικογένειας του Τράβανκορ. Πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας παραχώρησε τη διαχείριση στο κράτος.

Μέχρι σήμερα πίστευαν ότι ο πλουσιότερος ναός της Ινδίας ήταν αυτός του Τιρουπάτι, στο Άντρα Πράντες, που διαθέτει αντικείμενα αξίας 320 δισεκατομμυρίων ρουπιών (περίπου 5 δισ. ευρώ).

Η αποκάλυψη των θησαυρών του Σρι Παντμαναμπασουάμι ανάγκασε την αστυνομία να τοποθετήσει σύστημα συναγερμού και κάμερες παρακολούθησης στο ναό ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί μόνιμα στο χώρο μια μονάδα αστυνομικών.


Golden Deal